Vse o kuhanju v kampu
Prosti dnevi, počitnice in dopust so za uživanje in počitek, kajne? Vsi se veselimo trenutkov, ko lahko pozabimo na vsakdanjo rutino in obveznosti ter se prepustimo brezdelju in dogodivščinam. Odličen način za »umik« iz običajnega načina življenja je preživljanje dopusta ali počitnic v kampu.
Občutek svobode, sproščenost, pristen stik z naravo in razkošno udobje bivanja v šotoru, avtodomu ali kamp prikolici privlači vedno več ljudi. A med uživanjem v kampu je treba tudi kaj prigrizniti in skuhati.
Kako si torej pripravimo obrok, če dopust preživimo v kampu? Najprej si moramo postaviti začasno kuhinjo, ki nam bo omogočila pripravo preprostih pa tudi bolj gurmanskih jedi. Če menite, da so med kampiranjem na jedilniku samo makaroni in sendviči, vas bomo prepričali o nasprotnem!
Oprema za kuhinjo za kampiranje
Kaj torej potrebujete, da bo vaša kuhinja za kampiranje optimalna? Pri izbiri opreme za kampiranje za kuhinjo bodite racionalni, saj boste verjetno omejeni s prostorom v avtu ali prtljažniku.
Glavni pripomočki, ki jih potrebujete za kamp kuhinjo so:
- miza za kampiranje,
- plinski kuhalnik,
- posoda za kampiranje,
- stoli za kampiranje,
- kartuša za plinski gorilnik ali plinska jeklenka.
Ko v kampu postavite svoj »začasni dom«, si uredite jedilni kotiček in določite primerno mesto za postavitev vaše začasne kuhinje. Najboljši so ravna tla in umaknjen kotiček ob šotoru ali avtodomu. Poskrbite tudi za zaščito pred vremenskimi pojavi in drugimi predmeti (drevesa, pripomočki, sosedi), da preprečite nepotrebne nesreče.
Nato postavite pult ali mizo za kampiranje; če tega nimate, lahko improvizirate s predmeti v naravi (kamni, deske) in si zgradite kuhinjski pult. Nanj postavite plinski kuhalnik, pri katerem med kuhanjem pazite, da v bližini ni kakšnih drugih predmetov (plastenke, živila, posoda). Plinski kuhalnik za kampiranje običajno deluje na manjše kartuše, ki so lahke in preproste za menjavo, ali na plinske jeklenke, ki so z regulatorjem in cevjo priklopljene na kuhalnik. Da med peko palačink ne bo zmanjkalo plina, ne pozabite na dodatne kartuše.
Če ste ljubitelji peke na žaru, si pripravite tudi prostor za postavitev žara za kampiranje ali pa uporabite žar za enkratno uporabo. Priročen je manjši žar na oglje, ki ne oddaja skoraj nič dima, in z baterijami, ki pospešijo delovanje ventilatorja.
Kakšna naj bo posoda za kampiranje?
Potrebujete jedilni pribor, krožnike, lončke in kozarce za vsako osebo ter seveda posodo, v kateri boste pripravljali in kuhali obroke. Čeprav lahko kakšno posodo vzamete iz vaše domače kuhinje, priporočamo, da je posoda nerjavna ter lahka za prenašanje in vzdrževanje. Na voljo je priročna in trajnostna posoda iz sodobnih materialov – melamin, bambus, silikon –, ki so varni za vas in okolje. Zložljiva posoda za kampiranje je odlična izbira, saj zavzame malo prostora, hkrati pa je večnamenska – npr. zložljiva silikonska posoda lahko služi kot skleda za solato, umivalnik ali za pranje zelenjave. Plastičnih ali papirnatih posod za enkratno uporabo pa se, če je le mogoče, izogibajte.
Če kampirate dlje časa in ste radi organizirani, si lahko postavite omarice za kampiranje – vaša posoda in hrana bosta tako zaščiteni pred zunanjimi dejavniki (sonce, prah, živali). Omarice za kampiranje so iz lahkih, a trpežnih materialov – npr. viseči organizator iz platna je odličen za manjše predmete in ga preprosto obesite na šotor ali vejo. Za shranjevanje hrane, ki mora biti na hladnem, si priskrbimo tudi hladilno torbo ali mini hladilnik.
Za večerne trenutke v kuhinji in ob večerji seveda ne smemo pozabiti na svetlobo – izberite laterno za kampiranje z diodami LED, ki jo lahko postavite na mizo ali obesite nad njo. Za »kuharja« bo obvezna oprema tudi ročna in naglavna – čelna svetilka.
Za obedovanje in uživanje v skupnih trenutkih vložimo v kakovostno in stabilno mizo za kampiranje ter stole za kampiranje. Miza in stoli naj imajo močno jekleno ali aluminijasto ogrodje, ki zagotavlja varnost in stabilnost.
Okusne jedi iz kuhalnika za kampiranje
Ne glede na improvizirano začasno kuhinjo, si med kampiranjem lahko pripravimo preprosto ali vrhunsko jed, ki bi nam jo zavidali tudi pravi kuharski mojstri. Ni treba, da bi se prehranjevali zgolj s hrano iz konzerv ali sendviči.
Čeprav se lahko prepustite ustvarjalnosti pri kuhanju, vam bo načrtovanje sestavin in okvirnih obrokov olajšalo kuhanje na dopustu in počitnicah. Izognili se boste tudi temu, da bi sredi narave ostali brez bistvene sestavine. Pomembno je tudi, da imate načrt za vremenske razmere, ki vam ne bodo dopuščale kuhanja – na zalogi imejte nekaj zdravih prigrizkov, da v takih primerih ne boste lačni.
Predlagamo nekaj preprostih, a okusnih jedi, ki jih lahko pripravite na plinskem kuhalniku.
Kamp palačinke z banano
Preprost in zdrav obrok za začetek dneva ali malico –rahle palačinke, ki jih imajo radi prav vsi. Obložimo jih lahko z domačo marmelado, svežim sadjem, medom ali drugim prelivom. Recept ne vsebuje jajc, tako da jih lahko pripravite kadar koli, saj potrebujete samo suhe sestavine.
Sestavine (za približnoštiri osebe):
- 2–3 zrele banane
- 220 g gladke bele moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 4 dl kravjega ali rastlinskega mleka
- ščepec soli
- 2 jedilni žlici olja
- po želji – cimet, vanilin, klinčki, semena
- olje za peko
Priprava:
V skledi zmešamo suhe sestavine. V drugi skledi zmečkamo banane, dodamo mleko in olje ter zmešamo. V to »mokro« maso vsujemo suho maso in zmešamo v tekočo maso.
Na vročo in namaščeno ponev nanesemo manjšo količino mase in jo z žlico oblikujemo v krog. Naredimo več manjših palačink. Pečemo na vsaki strani 2 minuti.
Kamp tortilje
Odličen obrok za večerjo ali kosilo iz svežih sestavin, ki jih lahko dodate po svojem okusu. Izberite poljubno sezonsko zelenjavo, ljubitelji morskega okusa pa lahko dodate repke škampov ali koščke pečene ribe. Preprosta, a okusna jed, ki bo zadovoljila tudi brbončice vaših prijateljev.
Sestavine (za štiri osebe):
- 1 žlica olivnega olja ali ¼ skodelice vode (za dušenje v vodi)
- 1 majhna bela čebula, narezana
- 1 rdeča paprika, očiščena in narezana na rezine
- 1 rumena paprika, očiščena in narezana
- 1 zelena paprika, očiščena in narezana na rezine
- 1 čajna žlička čilija v prahu
- 1 čajna žlička kumine
- 1 čajna žlička česna v prahu
- ¼–½ čajne žličke čilija ali kajenskega prahu
- 1 pločevinka (15 oz.) črnega fižola, odcejenega in oplaknjenega
- ½ čajne žličke soli
- 6 tortilj iz koruzne ali pšenične moke
- ¼ glave zelja, naribanega (po želji), za serviranje
- rezine limete, za serviranje
Guacamole – namaz iz avokada
- Sestavine: 2–3 avokadi
- 1 majhna paprika jalapeno, narezana na kocke
- ¼ rdeče čebule, narezane na kocke
- majhna pest češnjevih paradižnikov, narezana na četrtine, ali 1 manjši paradižnik, narezan na kocke
- ½ čajne žličke soli ali po okusu
- nekaj listov koriandra ali peteršilja, sesekljanega
- 1 limeta, stisnjena
Priprava:
Guacamole: avokado prerežite na polovico po dolžini, odstranite koščico in z žlico izdolbite meso ter ga dajte v srednje veliko skledo. Nato ga pretlačite z vilicami. Dodajte na kocke narezano papriko jalapeno, čebulo, paradižnik, sol in sok limete ter premešajte. Dodajte sesekljan koriander ali peteršilj in ponovno nežno premešajte. NAMIG: Da vaš guacamole ne porjavi, ga dobro zapakirajte, po vrhu dodajte malo soka limone in postavite na hladno.
Fajita: V veliki ponvi ali voku segrejte olje na srednje močnem ognju, dodajte čebulo in papriko, kuhajte približno 6–7 minut in občasno mešajte. Dodajte čili v prahu, kumino in česen ter po želji kajenski poper in kuhajte še 1 minuto. Dodajte črni fižol in kuhajte, dokler se ne segreje, še približno 3 minute. Prilagodite začimbe po okusu in dodajte vse, kar želite.
Tortilje segrejte na ponvi ali na žaru. Nato sestavite svojo tortiljo s poljubno količino guacamola in fajita omake. Vsako tortiljo po želji okrasite še z rezino limete in peteršiljevo ali koriandrovo vejico.
Čičerikin kari
Hranljiva jed na žlico s čičeriko – vrhunska večerja ali kosilo s polnim in aromatičnim okusom, ki se jo pripravi v manj kot 30 minutah.
Sestavine:
- 2 žlici olja
- ½ srednje rumene čebule, drobno narezane
- 3 stroki česna, sesekljani
- ½ korenine ingverja, sesekljanega
- 1 paprika ali čili, brez semen in narezan na drobno
- ½ čajne žličke mlete kumine
- ½ čajne žličke mlete kurkume
- ½ čajne žličke mlete paprike
- ščepec kajenskega popra, po okusu
- 1 čajna žlička soli ali po okusu
- ¼ čajne žličke črnega popra
- 2 pločevinki čičerike, odcejene in oplaknjene
- 1 pločevinka paradižnika ali 2–3 sveži paradižniki, narezani na kocke
- 1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
- 1 limeta, stisnjena
Priprava:
Čebulo in česen pražite v večjem loncu na srednje nizkem ognju približno 5 minut. Dodajte začimbe: vmešajte svežo papriko/čili, kumino, kurkumo, papriko, kajenski poper, sol in poper ter pražite 1 minuto, dokler ne zadiši.
Dodajte preostale sestavine: vmešajte čičeriko, paradižnik in kokosovo mleko. Rahlo zavrite in nepokrito kuhajte, dokler čičerika ni mehka, približno 20 minut. Dodajte sok limete in ugasnite ogenj. Postrezite in uživajte! Odlična jed, ki jo lahko shranite tudi za naslednji dan. Za prilogo lahko skuhate riž.
Kuhanje v kampu še zdaleč ni enolično in dolgočasno! Vse potrebščine pa boste seveda našli v Hervisu – obiščite eno od naših poslovalnic ali pa vse za kuhanje v kampu naročite kar prek spleta!