skok do vsebin skok do navigacijskega menija

-10% dodatnega popusta na kolesa na spletu. Uporabite kodo: 10KOLESA

Preglejte ponudbo

Uporabite kodo POLETJE25 za 25% popusta na celoten nakup v naši spletni trgovini.

NAKUPUJ ZDAJ
Hervis Club Iskanje poslovalnice
Meni      
mega-count-button-down
Vse, kar ste si želeli vedeti o pohodnih čevljih

Slovenci smo hribovski narod in statistika govori, da sodimo med največje gorniške entuzijaste na svetu. To drži kot pribito in nihče ne more oporekati, da se pohodni čevlji na naših nogah znajdejo precej pogosto. Za veliko prebivalcev naše majhne podalpske domovine je planinarjenje brez dvoma ena izmed najlepših dejavnosti, ki se je vedno znova radi udeležijo.

Moti se tisti, ki misli, da je pohodništvo le ena izmed številnih prijetnih aktivnosti, kjer lahko uživamo v čudovitem razgledu na vrhove gora. Ta vrsta aktivnosti še kako vpliva tudi na naše zdravje in dobro počutje, omogoča pa tudi, da spoznavamo nove ljudi in se spet povežemo z naravo.

A če se boste v gore odpravili brez vsakršne predhodne priprave in upoštevanja osnovnih pravil, se boste lahko domov vrnili razočarani in slabe volje. In to kljub svežemu zraku, prekrasnemu razgledu in čudovitemu vremenu! Tu mislimo predvsem na dejstvo, da se morate za potepanje po vršacih vedno ustrezno obuti.

Pohodna obutev: pomen in lastnosti

Pohodniška oprema, še posebej pa čevlji, predstavlja tisti faktor, od katerega je odvisna naša varnost v gorah. Pohodna obutev namreč ni sama sebi namen, ampak opravlja številne pomembne naloge: stopala ščiti pred različnimi zunanjimi vplivi, tako pred vročino, mrazom, vlago kot tudi pred ostrim kamenjem, blaži udarce, varuje pred poškodbami, nudi podporo in oporo in še veliko več.

Zato so udobje, stabilnost, dober oprijem podplata na podlagi, dober oprijem stopala v čevlju, zagotavljanje dobre mikroklime in seveda dolga življenjska doba tiste lastnosti, ki odlikujejo dobre pohodne čevlje.


Kako izbrati pohodne čevlje?

Police trgovin s pohodniško opremo se kar šibijo pod težo različne pohodniške opreme. Tako vas ne sme presenetiti dejstvo, da boste ob pogledu na bogato ponudbo pohodnih čevljev lahko le zmedeno obstali, ne da bi vedeli, kako naprej. Zato smo v nadaljevanju članka poskrbeli za kopico koristnih napotkov, s pomočjo katerih bo tudi izbira ustrezne obutve postala pravi mačji kašelj.

 

Zahtevnost ture

Najprej se morate zavedati, da se pohodna obutev razlikuje glede na zahtevnost ture, na katero se boste odpravili. Ali povedano drugače: pohodni čevlji morajo ustrezati vašim pohodniškim zahtevam. Če bodo vaši izleti krajši in nenaporni, potem pomislite na nizke pohodne čevlje. V primeru daljših in zahtevnejših tur pa si morate obvezno priskrbeti visoke pohodne čevlje. Slednji bodo namreč nogi in telesu nudili zadostno oporo.

Materiali

Kot pri vsaki obutvi lahko tudi v primeru čevljev za pohodništvo izbirate med številnimi naravnimi in sintetičnimi materiali. Od vrste materiala bo odvisno to, kako čevlji “dihajo”, kako težki so, kako vzdržljivi in odporni proti vodi. Čeprav se v vseh opisanih zahtevah zelo dobro obnese prav pravo usnje, pa ljudje dostikrat raje posežejo po sintetičnem nadomestku, ki je cenejši, lažji in se hitreje suši.

Udobje je ključnega pomena

To pa še zdaleč ni vse, na kar morate pomisliti pri nakupu pohodnih čevljev. Še kako pomembno je tudi to, da bodo čevlji zares udobni ter da se boste v njih odlično počutili. Verjemite, barva je tu še najmanjšega pomena. Zato se po nakupu ustrezne obutve vedno odpravite popoldan ali zvečer, saj je takrat stopalo zaradi zastoja tekočin večje. Le tako boste lahko poiskali primerno velikost zase. Verjetno si predstavljate, da ni večje muke kot to, da vam izlet pokvarijo pretesni čevlji. Auč! Čevlje vedno pomerjajte z ustreznimi pohodnimi nogavicami, saj boste s tem preprečili, da bi izbrali premajhno ali preveliko številko. Vedno pomerite levi in desni čevelj.
 

Vrste pohodnih čevljev

Nizki pohodni čevlji so čevlji, ki jih morate imeti v svoji omari, če vaše pohodniške ambicije ne segajo dalje od kratkih in enodnevnih izletov ter pohodov po suhem in nezahtevnem terenu. Pozor: nizki pohodni čevlji nikakor niso navadne superge, saj se od njih ločijo po tem, da imajo trdnejši podplat, ki omogoča boljši oprijem. Omogočajo lahkotno, udobno in hitro hojo, saj so lažji, poleg tega pa imajo tudi fleksibilen notranji del, ki omogoča dober stik s podlago.

Lažji visoki pohodni čevlji so čevlji, ki jih izberete za večdnevne, ne preveč zahtevne ture. Tudi takšni čevlji, ki so lahko v obliki srednje visokih ali visokih modelov, so fleksibilni in zagotavljajo dober stik s podlago. Ker so višji, se odlikujejo tudi po tem, da ščitijo gleženj. Vseeno pa ne zagotavljajo takšne opore, da bi se z njimi odpravili na pot s težkim nahrbtnikom na plečih.

Robustni visoki pohodni čevlji (gojzarji) pa so razred zase. Po njih posezite, če se boste odpravljali na zahtevnejše, tudi zimske vzpone. Za gojzarje je značilno, da so bolj okorni in težji, a vse to z namenom, da so bolj trpežni in jih tako lahko nosimo več let. Kot taki seveda nogi nudijo naravnost odlično podporo ter zaščito, saj dobro objamejo gleženj in zagotavljajo stabilnost pri hoji.

 

V Hervis trgovinah lahko prav vsak najde primerne pohodne čevlje zase. Preverite širok spekter njihove obutve:

Ženski pohodni čevlji >>
Moški pohodni čevlji >>
Otroški pohodni čevlji >>

Znamke pohodnih čevljev

Ko kupujete ustrezno pohodniško obutev, izberite kakovost. Od kakovosti je namreč odvisno, kako zadovoljni boste z obutvijo, ki jo boste nosili. Obstaja veliko blagovnih znamk, ki so v svetu športne obutve dobro prepoznane, njihovi čevlji pa so zasnovani v sodelovanju s profesionalnimi športniki. Poiščete pa jih lahko v vseh boljših trgovinah s športnimi oblačili ter obutvijo. Med njimi naj omenimo naslednje znamke: Salomon, Merrell, Salewa, Garmont, lowa, La sportiva, Kilimanjaro in Meindl.

Nikar ne hitite z izbiro obutve


Na koncu naj napišemo nekaj besed tudi o tem, da si je za izbiro prave pohodne obutve potrebno vzeti veliko časa, pa tudi nekaj več denarja naj vam ne bo odveč odšteti. Nikar ne kupujte na vrat in na nos, saj boste v takšnem primeru lahko nad nakupom precej razočarani. Svoj nakup opravite sistematično, premišljeno in preudarno, pred samim nakupom pa preverite tudi rezultate različnih testiranj. Za pomoč pri nakupu se lahko vedno obrnete tudi na strokovno podkovanega prodajalca v trgovini. Prepričani smo, da vam bo z veseljem priskočil na pomoč.
 

Na nove čevlje se privajajte postopoma, najprej opravite nekaj krajših sprehodov, šele kasneje pa se odpravite na pravo turo.

Želimo vam stabilen, varen in lahek korak ter veliko prijetnih pohodniških tur!

14 dnevna­ pravica do­ vračila
14 dnevna­ pravica do­ vračila
SSL Zaščita
SSL Zaščita
Brezplačna ­ vračila
Brezplačna ­ vračila
Pogoji ­ poslovanja
Pogoji ­ poslovanja
na vrh na vrh