skok do vsebin skok do navigacijskega menija

-10% dodatnega popusta na kolesa na spletu. Uporabite kodo: 10KOLESA

Preglejte ponudbo

Uporabite kodo POLETJE25 za 25% popusta na celoten nakup v naši spletni trgovini.

NAKUPUJ ZDAJ
Hervis Club Iskanje poslovalnice
Meni      
mega-count-button-down
Tek za sprostitev, kondicijo in telesno formo

Tek je zagotovo ena izmed najboljših fizičnih aktivnosti in hkrati ena izmed najbolj zdravih sprostitev nasploh. Dokazano je, da tek deluje na celotno človeško telo: pozitivno vpliva na delovanje srčne mišice in hkrati zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja tudi za 50 %. Tek brez dvoma pripomore k lažjemu in hitrejšemu sproščanju, saj se med tekom v možganih sproščata dve ključni kemični substanci, imenovani endokanabinoid in endorfin. Endokanabinoidi se tvorijo v človeškem telesu in pripomorejo k večji sproščenosti. Gre za nekakšen komunikacijski sistem med telesom in možgani, s katerim se vzdržuje notranje ravnovesje ali homeostaza. V širšem smislu pa so endokanabinoidi vpleteni v številne fiziološke procese, kot so motorične aktivnosti, endokrine funkcije in uravnavanje apetita, nadzor telesne temperature in srčnega utripa, občutenje bolečine, uravnavanje očesnega pritiska, uravnavanje apetita ter splošno izboljšanje imunskega sistema v smislu prepoznavanja antigenov. Endorfin pa je hormon vzdržljivosti in zadovoljstva, ki ga proizvaja naše telo in sodi v večjo skupino hormonov zadovoljstva, kamor spadajo tudi serotonin (hormon sreče), dopamin (hormon dobre volje), in oksitocin (hormon nežnosti).

Skupaj z našo najperspektivnejšo atletinjo Marušo Mišmaš smo pripravili tekaške nasvete, ki jih boste lahko celo leto spremljali na naši Facebook strani. Tekaškim začetnikom predstavljamo osnovne prvine teka: pravilno tehniko teka in izbiro ustrezne tekaške opreme ter vaje za moč in stabilizacijo.

 

Atletska abeceda

Vaje za raztezanje

Vaje za moč in stabilizacijo

Vaje za hitrejši tek

Tehnika teka

Oblačila za tek

Tek je šport, za katerega ne potrebujete veliko časa

Tek je šport, ki vam pušča kar največ svobode; tečete lahko sami ali v družbi, hitro ali počasi, redno ali občasno. Za tek ne potrebujete veliko časa, vzamete si lahko zgolj deset minut dnevno, pol urice tedensko ali le kakšno uro tu in tam. Za tek ne potrebujete nobenega predhodnega učenja – najbolj primerne tehnike teka zase boste zlahka osvojili postopoma in kar sproti. Edino pravilo teka je, da začnite počasi in postopoma. Ne izpustite ogrevanja s hitro hojo, ne pretiravajte in privoščite si tudi dovolj počitka. Prav zato, da svojega telesa ne preobremenite, je zelo pomembno predhodno načrtovanje treninga. Kadarkoli in kamorkoli boste tekli, boste vselej pridobili dobro voljo, dobro počutje, sprostitev in čas zase.

Tek krepi vaše zdravje in poudari vašo lepoto

Mišice nog so največje mišice vašega telesa, lepo oblikovane noge pa so temelj lepo oblikovane postave. S tekom zlahka poskrbite za zunanji in notranji del stegen, pa tudi za lepo oblikovana meča in zadnjico. Tudi jedro telesa boste zlahka oblikovali s tekom: tek okrepi in izoblikuje tudi trebušne mišice, ohranja zdravo hrbtenico in pomaga prenašati moč med rokami in nogami. Z njim ne krepite in oblikujete le spodnjega dela telesa, ampak celotno telo, saj je najboljša kardio vadba. Najboljši način, da izboljšajte svojo tehniko teka in maksimalno izkoristite njegove pozitivne učinke, je da redno tečete.

Pravilna tehnika teka je pomembna

Veliko je teorij, ki govorijo o pravilni tehniki teka. Izboljšanje tehnike teka pa ni odvisno samo od tekačevega teoretičnega znanja, upoštevati bo potrebno tudi individualne gibalne sposobnosti. Velik del na poti do izboljšanja tehnike teka tako predstavljata tudi tako imenovana vadba moči in pravilna tehnika dihanja. Ne pozabite, da zelo veliko športnih poškodb izhaja ravno iz napačne tehnike teka.

Tekaški korak obsega dve fazi: oporno fazo – to je faza, ki se začne v trenutku, ko se tekačeva noga dotakne tal in se konča v hipu, ko noga zapusti podlago – in letno fazo, ki se prične v trenutku, ko je noga tekača zapustila tla, konča pa se v trenutku, ko se noga ponovno dotakne tal. Ti dve fazi se med tekom ciklično ponavljata. Delovanje nog med tekom je neposredno povezano tudi z delom zgornjega dela telesa, s pravilno držo in z delom rok med tekom. Vse to skupaj pa je ključno za pravilno tehniko teka. Tekači začetniki se morajo uporabe pravilne tehnike pri teku še naučiti. V veliko pomoč pri učenju in analiziranju teka pa vam bo tudi kakšen posnetek tekaške tehnike.

S tekom porabite tudi veliko kalorij

Da je tek ena od najbolj učinkovitih načinov za porabo kalorij je splošno znano, zato velja za dejavnost, ki jo uporabljamo tudi kot pomoč pri hujšanju. Pri hitrosti 7,5 kilometra na uro povprečen človek porabi okoli 500 kalorij. Povprečna odrasla oseba bo tako v eni sami minuti porabila 12,2 kaloriji, če bo tekla s hitrostjo 10 kilometrov na uro, če pa k temu prištejete še veter v prsi in vzpone v klanec, pa boste kalorije izgubljali še hitreje. Za primerjavo: pri hoji s hitrostjo približno 5 kilometrov na uro boste porabili okoli 300 kalorij, pri eni uri plavanja boste porabili od 700 do 800 kalorij, pri kolesarjenju pa do tisoč kalorij na uro. Za lažjo predstavo pa je dobro vedeti tudi, da boste morali za izgubo enega kilograma telesne teže porabiti približno 7.000 kalorij.

Kakšno opremo potrebujete za tek

 

Za tek prav veliko posebne opreme ne potrebujete, zlasti v primerjavi z drugimi športi, kjer poleg primerne obleke in obutve praviloma potrebujete vsaj še kakšen športni rekvizit. Osnovna tekaška oprema pa vključuje zgolj kakovostne tekaške copate, udobne tekaške nogavice, tekaške majice, hlače in morda tudi kakšno tekaško jakno za tek v hladnih in vetrovnih dneh.
 

Tekaški copati: treba jih je premišljeno izbrati

Najpomembnejši temelj udobnega teka vsekakor zagotavljajo dobri tekaški copati. Tekaško obuvalo se mora kar najbolje prilegati stopalu tekača, pri izbiri pa je treba upoštevati predvsem obliko stopala in način teka. Tekaški copat naj bo ustrezne velikosti, dovolj širok, lahek in zračen. Podplat tekaškega copata naj tekaču omogoča optimalno blaženje in dober oprijem glede na podlago po kateri teče. Bolj podrobne informacije o izbiri tekaških copat si preverite tukaj.

Preglejte ponudbo tekaške obutve.
 

Nogavice za tek se razlikujejo od običajnih nogavic

V tekaške copate boste najbolj udobno stopili v specialnih tekaških nogavicah. Običajne športne nogavice ali bombažne nogavice, ki jih zelo radi nosite vsak dan, vam žal ne zagotavljajo, da boste tek zaključili brez neprijetnih otiščancev in žuljev. Posebne tekaške nogavice so narejene brez ostrih robov in šivov ter so izdelane iz posebnih materialov, ki ne povzročajo odrgnin na koži in dobro  odvajajo vlago od telesa. Imajo lahko tudi posebej ojačane določene predele, na primer stopalo, peto in prste. Tekaške nogavice so mehke, udobne, se hitro sušijo in se lepo prilegajo nogi tekača, zato se ne nagubajo in ne lezejo dol med vadbo. Priporočljivo je, da jih skrbno negujete in jih obujete izključno za tek, saj s tem tudi podaljšate njihovo življenjsko dobo. Kakšne tekaške nogavice izbrati, da bo vaš korak čim bolj lahkoten pa preberite v tem članku.

Preglejte ponudbo tekaških nogavic
 

Ure in merilci za tekače

Za vse tiste tekaške navdušence, ki želite spremljati svoj tek tudi v številkah, so na prodajnih policah na voljo tudi različni merilci parametrov in posebne pametne športne ure za tek, ki vam bodo v veliko pomoč pri vadbi. To so sodobni osebni trenerji, s katerimi boste lahko zelo natančno izmerili korake, srčni utrip, dolžino in višino korakov ter številne druge za tekače ključne parametre telesne aktivnosti. Tako boste s pomočjo sodobne opreme kar sproti dodobra spoznavali lastne tehnike, izmerili učinkovitost vadbe in zlahka tudi sledili svojemu osebnemu napredku. Več o naprednih funkcijah ur za tek preberite tukaj.

Preverite ponudbo športnih ur in merilcev

Tekaška oblačila: jakne za tek

Pred vetrom, sončnimi žarki ali neprijetnim mrazom med tekom vas bo najbolje zaščitila kakovostna tekaška jakna. Odvisno od vaših želja in potreb lahko izbirate med preprostimi, lahkimi tekaškimi jaknami za toplejše mesece in toplejšimi zimskimi tekaškimi jaknami za tiste, ki uživate v teku tudi pozimi. Tekaške jakne so ergonomsko oblikovane in se dobro prilegajo telesu. Izdelane so iz materialov, ki dihajo in hkrati ščitijo telo tekača pred pregrevanjem, vetrom, mrazom in vlago. Tekaške jakne so lahke, udobne in zagotavljajo nemoteno gibanje, običajno pa so opremljene tudi z estetskimi odsevniki za varnost tekača v prometu. Preberite več o tekaških jaknah.

Preverite ponudbo tekaških jaken

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne velikosti tekaške opreme

 

Izbira prave velikosti tekaških copat je bistvena, če želite z njimi teči udobno in brez poškodb. Glede na tip tekača in podlago, po kateri boste tekli, boste izbirali zase najbolj primerne tekaške copate. Obutev za tek se mora v prvi vrsti kar najbolje prilegati stopalu tekača. Vsaka tekaška obutev, ne glede na proizvajalca ali blagovno znamko, mora omogočati naravno gibanje. Obutev mora biti dovolj velika, da vanjo zlahka obujete tudi tekaške nogavice, biti mora dovolj široka, pa tudi lahka in zračna. Za podplat tekaškega copata je ključnega pomena predvsem to, da zagotavlja uporabniku dober oprijem in ustrezno blaženje. Strokovnjaki opozarjajo, da je prav tako kot na primer nepravilna tehnika teka tudi neprimerna obutev za tek neredko razlog za različne športne poškodbe pri teku. Pri tekaških copatih je potrebno poskrbeti, da jih po vsakem teku dobro očistite in temeljito prezračite, ter jih zamenjate z novimi na približno 800 pretečenih kilometrov, če ste rekreativni tekač, vrhunski tekači pa naj jih zamenjajo na pretečenih 500 kilometrov.

14 dnevna­ pravica do­ vračila
14 dnevna­ pravica do­ vračila
SSL Zaščita
SSL Zaščita
Brezplačna ­ vračila
Brezplačna ­ vračila
Pogoji ­ poslovanja
Pogoji ­ poslovanja
na vrh na vrh